HATIRLA SEVGILI DIZISI -- BOLUMLERI - VIDEOLARI: Temmuz 2007

HATIRLA SEVGILI DIZISI -- BOLUMLERI - VIDEOLARI

hatırla sevgili dizisi,bölümleri,müziği,müzikleri,fragman,fragmanları,mp3,yeni bölümleri,atv,Beren Saat,michelle,Cansel Elçin,Okan Yalabık,Avni Yalçın,Engin Şenkan,Lale Mansur,Ayda Aksel,Hüseyin Avni,Danyal,Nergis Öztürk,resimleri,indir,video,izle,seyret,faruk teber,şevket,rıza,menderes,hatırla sevgili

28 Temmuz 2007 Cumartesi

Hatırla Sevgili beklenen albümü sonunda çıktı


Etiketler: , , , ,

Her filmde başka bir 'Umut' veriyor... UMUT KURT






Her filmde başka bir 'Umut' veriyor
Az zamanda çok yol alan insanlardan biri olan Umut Kurt, "Beynelmilel"de devrimciyi, "Hatırla Sevgili"de sağcıyı, "Hisseli Harikalar Kumpanyası"nda ise bir kadını canlandırdı. Kurt, rol beklemek yerine kendi şansını yaratmayı tercih etti


Bir portre - Asu Maro


Oyuncu olmaya karar verdiğinde "Aç kalacaksın" demişti babası... "Hayır" dedi, "Sevdiğim işi yapacağım ve aç kalmayacağım". "Olsun, aç kalsam da yapacağım" demeyi aklından bile geçirmedi. Açlığa da yoksulluğa da aşina bir genç olarak bu değildi kendisine çizdiği yol. Erzincanlı Kurt ailesinin 'Umut'u, bugün 26 yaşında ve 17'sinde verdiği karar onu yanıltmadı.
Kartal Topselvi'den "Beynelmilel"e, "Hatırla Sevgili"den "Hisseli Harikalar Kumpanyası"na uzanan bir hikâyesi ve geleceğe dair bir sürü planı var. Üstelik yetenekli, zeki, yetmezmiş gibi alçakgönüllü ve çalışkan. Şimdiden belli, o yeni kuşağın en parlak yıldızlarından biri olacak...
Küçük yaşta evlenip İstanbul'a yerleşen Cemal Kurt ile Sevim Hanım'ın ilk çocuğu Umut Kurt, 17 Nisan 1981'de, zorunluluktan Erzurum'da açar gözlerini dünyaya. Maddi durumları iyi değildir, zor bir hamilelik geçiren annesi doğum yapmak için Erzurum'a, varlıklı babasının yanına gider. Umut 40 günlükken dönerler İstanbul'a. Kartal Topselvi'deki tek katlı, çatısız evlerine.
Annesi, semti güvenli bulmadığı için dışarı oynamaya bırakamaz oğlunu. Umut'un çocukluğu evde sanal kardeşleriyle oyunlar kurarak geçer. Yedi yaşına kadar tek çocuktur, sonra kardeşleri Can ve Aylin doğar ama o gene yalnızdır.


Her telden birazcık...
Bir yandan bağlama kursuna gider, basketbol ve futbol oynar... Ders, hiç çalışmaz, zekâsı ve sempatikliğiyle hocaları tavlayarak geçer sınıfları. Lisede içine kapanır bir dönem. Kitaplara verir kendini. "Erzurum'un hippisiydi" dediği dayısıdır kendine aldığı model. "Kafanızı kullanın, özgün olun" der yeğenlerine dayı, Umut da dinler.
Ama asıl değişimi, birkaç arkadaşıyla gittiği CHP gençlik kollarında geçirir. Önce koroya alınır, ardından halkoyunları, kickboks derken tiyatro kursuna gönderirler Umut'u. Son dönemin iyi oyuncularından Ruhi Sarı'nın da içinde bulunduğu Kartal Sanat Tiyatrosu'na... Gidiş o gidiş. CHP'yi bırakır, tiyatroyu bırakmaz bir daha.
17'sinde ilk kez sahneye çıkar "Kadınlara Özgürlük" adlı bir 8 Mart oyununda. Mesleği bellidir artık, oyuncu olacaktır. Birkaç kez bırakmak ister, bırakır da nitekim. Nestle'de plasiyerlik, Real Hipermarket'te satıcılık yapar. Ama mutsuzdur, gene döner kürkçü dükkânına.


'Seni kim almadı?'
Arkadaşlarıyla beraber konservatuvar sınavına hazırlanırlar bu kez. Önce İstanbul Üniversitesi'ni dener. Karşısında tüm ustalar, Yıldız Kenter yoktur bir tek o yıl jüride. Birinci sınavı geçer, genel kültürde heyecandan her şeyi birbirine karıştırır. "Çalıkuşu'nu kim yazmıştır?" sorusuna panikle verdiği "Yaşar Nuri Öztürk" cevabı sınavın sonu olur.
İkinci çaldığı kapı Hacettepe'dir, o da olmaz. Kısacası memleketimizin pek çok parlak oyuncusu gibi Umut Kurt da konservatuvar kapılarından çevrilir. Birkaç yıl sonra onu sahnede izleyen Yıldız Kenter'den duyduğu "Seni kim almadı? Biz de hata yapabiliyoruz bazen" cümleleri en büyük ödülüdür.
Sonunda "Hayatımı değiştiren yer" dediği Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde bulur kendini. Daha deneme sınıfındayken MSM Oyuncuları'nın kulisini hazırlayan, sahnenin tozunu alan hevesli genç olarak dikkat çeker ve "Godot'yu İzlerken" adlı oyunda rol verirler ona. Sonra da teknik odanın sorumluluğunu teslim ederler Umut Kurt'un ellerine. Hatta şimdiki evi olan BKM'ye de ilk olarak Müjdat Gezen'in "İtiraf Ediyorum" oyununda teknik görevli olarak adım atar.
Bu arada sesiyle de dikkat çekmektedir bağlamasıyla türkü söylediği günlerden beri. MSM'deki şan hocası Meltem Taşkıran'ın önayak olmasıyla "Çizmeli Kedi" müzikalinde oynar. O sene devamsızlıktan sınıfta kalır. Ertesi sene ikinci müzikali "Benim Tatlı Meleğim" gelir ve iki sene kaldığı için okuldan atılır.


Filmden filme değişti...

Sonra BKM dönemi açılır hayatında. MSM'den arkadaşı, şimdiki sevgilisi Ezgi Mola ile BKM'nin atölyesine konuk öğrenci olarak gidip gelir önce. Derken 'atölye'de pişirdiklerini 'mutfak'ta sunmaya başlarlar. Bir komedi kulübüdür BKM Mutfak. Oyuncuların kendi skeçlerini yazdığı, aynı zamanda içki servisi yaptığı bir kulüp.
"Beynelmilel"in 'Haydar'ını arayan Sırrı Süreyya Önder de ilk kez orada izler Umut Kurt'u. Doğuludur, bağlama çalar, bu rol için biçilmiş kaftandır. Bir de saçını uzatıp bıyık bırakınca Haydar olarak kamera karşısında bulur kendisini.
Kısa bir süre sonra da "Hatırla Sevgili" dizisi gelir. Devrimci Haydar'ın hemen üzerine sağcı Yaşar'ı oynamak hoşuna gider Umut Kurt'un. Üstelik öyle bir fiziği vardır ki, filmden filme değişir, sokakta ise kimse tanımaz onu. "Aaa şu çocuğa bir bıyık taksan aynı Yaşar" lafları duyar olsa olsa.

Adını daha çok duyacağız...
En son, "Hisseli Harikalar Kumpanyası"nın Cafer'i olarak sahnede Umut Kurt. Üstelik, Mehmet Ali Erbil'in damgasını vurduğu bir rolü, onu hiç aratmadan oynuyor. Etkisinde kalmamak için Erbil'i izlemeden hazırlanmış, çok da iyi yapmış. Üst üste gelen iltifatlar ve olumlu yazılar karşısında ise utanıyor. Altan Erkekli'nin "Aferin" diye onu bağrına bastığını neredeyse gözü dolarak anlatıyor.
Ustalarından söz ederken yapmacık değil, sahici bir saygı var her halinde. Ve Yılmaz Erdoğan'ın yolunu benimsiyor. Sinema okumak, rol beklemek yerine kendi şansını yaratmak, kendi öykülerini anlatmak gibi bir derdi var. Bu alçakgönüllülüğünü de muhafaza ederse, besbelli daha çok duyacağız Umut Kurt adını...

KAYNAK: MİLLİYET 19 TEMMUZ 2007

Etiketler: , , , , , , ,

8 Temmuz 2007 Pazar

Hatırla Sevgili Avatarları













Etiketler: , , , , , ,

Hatırla Sevgili İzleme Kılavuzu

16 Şubat 69-72 yılları arasında yaşanmış olaylar...

16 Şubat 1969: İstanbul'da tekrar yapılan 6.Filo'yu protesto gösterilerinde 2 kişi öldü, onlarca yaralı var.

26 Şubat 1969: Tüm Türkiye'deki yoğun protestolar üzerine, 6. Filo ziyaretleri iptal edildi.

4 Mart 1969: Doğu Anadolu'da kızamık salgını var. Pek çok çocuk salgından öldü.

19 Mart 1969: İstanbul Üniversitesi'nde sağcıların16 Mart 1969'daki hareketlerine öğrenci kitlesiyle birlikte karşı koyan Gezmiş, bu eylemi gerekçe gösterilerek yeniden tutuklanarak 3 Nisan'a kadar hapis yattı.

8 Nisan 1969: İstanbul Üniversitesi öğrencileri rektörlük binasını işgal ettiler.

10 Nisan 1969: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri, fakülteyi işgal ettiler.

12 Nisan 1969: ODTÜ, Ekim ayına kadar kapatıldı.

14 Nisan 1969: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1 hafta süreyle kapatıldı.

1 Mayıs 1969
: Yargıtay Başkanı İmran Öktem öldü. Cenaze töreninde büyük çapta olaylar çıktı, törene katılan İsmet İnönü güçlükle korunabildi. İnönü: "Olay, her manasıyla bir ölçüde 31 Mart vakasıdır."

7 Mayıs 1969: İmran Öktem'in cenaze töreninde çıkan olayları protesto etmek için Ankara'da hukukçular yürüyüş yaptı.

14 Mayıs 1969: İsmet İnönü ve Celal Bayar, İstanbul'da Pembe Köşk'te buluştular. 1950 yılından beri süren dargınlık bitti.

14 Mayıs 1969: Eski DP'lilerin siyasi haklarının iadesini öngören Anayasa değişikliği tekliflerinin birinci görüşmesi TBMM'de yapıldı. Teklif kabul edildi.

23 Mayıs 1969:
3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar: "Mücadeleme devam edeceğim."

30 Mayıs 1969: İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi işgal edildi.

31 Mayıs 1969: İÜ Hukuk Fakültesi öğrencilerinin, reform tasarısının gerçekleşmemesini protesto için işgal edildi.

1 Haziran 1969: İstanbul Üniversitesinde 6 fakülte öğrenciler tarafından işgal edildi. Üniversite kapatıldı. Savcılık Üniversitede arama yaptı.

9 Haziran 1969: İstanbul Üniversitesi'nde sınavlar yapılamadı. Öğrenciler polisle çatıştı. İstanbul Üniversitesi Senatosu, Üniversiteyi süresiz kapatma kararı aldı. Danıştay kararı durdurdu. Başbakan Demirel: "... Sokağa dökülmekle hiçbir mesele halledilemez"

11 Haziran 1969: Öğrenci olayları, Ankara'da tekrar başladı. Tüm yurtta gerginlik artıyor.

20 Temmuz 1969:
Neil Armstrong ay yüzeyine inen ilk insan oldu.

19 Eylül 1969: İstanbul'da Işık Mühendislik ve Mimarlık Özel Yüksek Okulu'nda öğrenciler çatıştı. 1 öğrenci öldü, onlarca yaralı var.

20 Eylül 1969: İstanbul'da Milli Türk Talebe Birliği'nin Cağaloğlu binasında bomba patladı. 1 kişi öldü.

23 Eylül 1969: ODTÜ'de sağcı ve solcu öğrenciler çatıştı, 1 kişi öldü. Cenazesinde büyük olaylar çıktı.

23 Eylül 1969: Deniz Gezmiş, Hukuk Fakültesi'nde olduğu sırada haber verilen polislere teslim oldu ve 25 Kasım'da serbest bırakıldı.

12 Ekim 1969: Genel seçimler yapıldı. AP %46, 5 oyla 260 milletvekili, CHP %27, 4 oyla 144 milletvekili kazandı.

12 Ekim 1969: İnönü: "Darbeye heves edecek kadar gözü kararmışların demokrasiyi bertaraf etmelerine izin vermeyeceğiz. AP iktidarı ile dalaşmayacağız." dedi.

28 Ekim 1969: Bazı öğrenci dernekleri kapatıldı.

2 Kasım 1969: Demirel 2. Kabinesini kurdu. (165 red, 263 kabul)

8 Aralık 1969: İstanbul'da Yıldız Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'nde öğrenciler çatıştı, 1 öğrenci öldü.

14 Aralık 1969: Yıldız Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'nde 1 öğrenci daha öldü.

15 Aralık 1969: Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) ve İlk-Sen'in ortaklaşa düzenledikleri 4 günlük öğretmen boykotu başladı.

16 Aralık 1969: Boğaz Köprüsü 303 milyon liraya ihale edildi.

19 Aralık 1969: 6. Filo'ya bağlı savaş gemilerinin İzmir'e gelmesiyle, kentte protesto gösterileri başladı.

20 Aralık 1969: Yıldız Mühendislik ve Mimarlık Akademisi kapatıldı.

20 Aralık 1969: Deniz Gezmiş tutuklandı ve 18 Eylül 1970'e kadar tutuklu kaldı.

7 Ocak 1970: Grip salgını tüm yurtta etkili durumda. 33 ilde okullar tatil edildi.

26 Ocak 1970: Konya bağımsız milletvekili Prof. Necmettin Erbakan tarafından Milli Nizam Partisi (MNP) kuruldu.

11 Şubat 1970: 1970 yılı bütçesi 214'e karşı 224 oy ile reddedildi. Demirel istifa etti. Cumhurbaşkanı Sunay, Demirel'i yeniden kabineyi kurmakla görevlendirdi.

20 Şubat 1970: Boğaz Köprüsü'nün temeli Sunay ve Demirel tarafından atıldı.

3 Mart 1970: Demirel, 3. Kabinesini eski bakanlar ile kurdu. 172'ye karşı 232 oy ile güvenoyu aldı.

13 Mart 1970: Sultanahmet Meydanı'nda bulunan Halide Edip Adıvar'ın büstü, gece meçhul kişilerce parçalandı.

18 Mart 1970: Yüksek Öğretmen Okulu'nda olaylar çıktı, 1 öğrenci öldü.

19 Mart 1970: İstanbul Teknik Üniversitesi'nde polisler tarafından arama yapıldı.

27 Mart 1970: Gediz'de şiddetli deprem. 1087 ölü var. 90.000 kişi evsiz kaldı.

6 Nisan 1970: İstanbul Üniversitesi, meydana gelen olaylar sebebiyle süresiz kapatıldı. Okul polis kordonu altına alındı.

13 Nisan 1970: Öğrenciler Ankara Tıp Fakültesi'ni bastılar. 1 askeri doktor öldü. Olayların büyümesi üzerine Ankara Üniversitesi'ne bağlı bazı fakülteler kapatıldı.

18 Mayıs 1970: Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrenci yurdu sabaha karşı polis tarafından arandı. Bazı öğrenciler gözaltına alındı.

1 Haziran 1970: Ankara'da 'Anayasa Mitingi' yapıldı.

8 Haziran 1970: İÜ. Edebiyat Fakültesi'nde çıkan çatışmada 1 öğrenci öldü.

16 Haziran 1970: İstanbul'un Anadolu yakasında, işçilerin düzenlediği büyük yürüyüşte 3 kişi öldü ve onlarca yaralı var. İstanbul ve Kocaeli'de 1 ay süre ile sıkıyönetim ilan edildi. Gece sokağa çıkma yasağı konuldu.

17 Haziran 1970:
TİP'in itirazı üzerine, Anayasa Mahkemesi, eski DP'lilere siyasi haklarının iadesini öngören kanunu 7'ye karşı 8 oyla iptal etti.

22 Haziran 1970: İTÜ'nde sağcı ve solcu öğrenciler arasında silahlı çatışma oldu, yaralılar var.

13 Temmuz 1970: İTÜ öğrencileri sınavlara girmediler.

15 Temmuz 1970: TBMM'de İstanbul ve Kocaeli'nde uygulanan sıkıyönetim 2 ay daha uzatıldı.

9 Ağustos 1970: Türk Lirası devalüe edildi.

21 Ekim 1970: AP 3. Büyük Kongresi Ankara'da toplandı. Demirel, yeniden Genel Başkan seçildi.

25 Ekim 1970: Genel nüfus sayımı yapıldı. Nüfusumuz: 35.666.549

27 Kasım 1970: İstanbul Kültür Sarayı yandı.

8 Aralık 1970: Hacettepe Üniversitesi'nde silahlı çatışma çıktı.

10 Aralık 1970: İstanbul Üniversitesi'nde 8 fakülte kapatıldı.

11 Aralık 1970: Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur, Cumhurbaşkanı Sunay'a, 'Buhranlı günlerin artması ve muhtemel tehlikelerle' ilgili bir muhtıra verdi.

18 Aralık 1970: Demokrat Parti, Adalet Partisi'nden ayrılan 26 milletvekilininde katılımıyla kuruldu.

20 Aralık 1970: İstanbul'da kapıcılar yürüyüş yaptı.

5 Ocak 1971: Muhalefet Lideri İnönü, Cumhurbaşkanı Sunay ile, sürüp giden olaylara karşı alınacak tedbirler üzerine görüştüler.

11 Ocak 1971: Deniz Gezmiş ve arkadaşları THKO adına Ankara İş Bankası Emek Şubesi'nin soygununu gerçekleştirdiler.

18 Ocak 1971: İTÜ'nde öğrenciler polisle çatıştı.

20 Ocak 1971: ODTÜ süresiz olarak kapatıldı.

25 Ocak 1971: Polis, Siyasal Bilgiler Fakültesi Yurdu'nda arama yaptı.

30 Ocak 1971: İstanbul'da 11 özel okulun öğrencileri, Devrimci Gençlik (Dev-Genç) ve Devrimci Kadınlar Birliği'nin de katılımıyla, ?özel eğitimin devletleştirilmesi? için büyük bir yürüyüş düzenlediler.

1 Şubat 1971: Ankara Fen Fakültesi öğrencileri boykot düzenlediler.

3 Şubat 1971: Eski DP'lilerin siyasi haklarının verilmesini öngören kanun teklifi, 217 AP milletvekili ve senatörün imzasıyla TBMM Başkanlığı'na verildi.

12 Şubat 1971: Bursa'da TOFAŞ Oto Fabrikası, Cumhurbaşkanı Sunay tarafından hizmete açıldı.

12 Şubat 1971: Ziraat Bankası'nın Ankara Küçükesat Şubesi, silahlı kişilerce soyuldu.

15 Şubat 1971: Ankara Balgat'ta Amerikan tesislerinde görevli bir Amerikan Çavuşu kaçırıldı. Bir süre sonra serbest bırakıldı.

20 Şubat 1971: ODTÜ öğrencileri, bir süre önce Hacettepe Üniversitesi Yurdu'nda meydana gelen olayları protesto etmek için Ankara-Eskişehir yolunu trafiğe kapattılar.

2 Mart 1971: İstanbul Hukuk Fakültesi'nde öğrenciler polis ile çatıştı.

4 Mart 1971: Ankara'da 4 Amerikalı asker, Türk Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) tarafından kaçırıldı. Eyleme Deniz Gezmiş de katıldı. Kaçırılan askerler 4 gün sonra serbest bırakıldılar.

5 Mart 1971: ODTÜ'de güvenlik kuvvetlerinin arama yapmak istemeleri üzerine çıkan çatışmada, 1 öğrenci ve 1 jandarma öldü.

12 Mart 1971: Türk Silahlı Kuvvetleri '12 Mart Muhtırası'nı verdi.Türk Silahlı Kuvvetleri adına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Gürler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Celal Eyicioğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Muhsin Batur imzalı bu muhtıra, Cumhurbaşkanı'na, Cumhuriyet Senatosuna ve TBMM Başkanlığına verildi.

12 Mart 1971: Başbakan Süleyman Demirel istifa etti.

19 Mart 1971: Kocaeli Milletvekili Nihat Erim, Kabineyi kurmakla görevlendirildi.

26 Mart 1971:
Türkiye'nin 12. Başbakanı Nihat Erim Kabinesini açıkladı.

5 Nisan 1971: 2 işadamı Dev-Gençlilerce kaçırıldı. 16 saat sonra serbest bırakıldılar.

15 Nisan 1971: İstanbul'da bir doktorun oğlu, Dev-Gençlilerce kaçırıldı, 250.000 lira fidye karşılığı serbest bırakıldı.

22 Nisan 1971: İstanbul, askeri ve sivil ekipler tarafından, gece sabaha kadar arandı.

26 Nisan 1971: İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Eskişehir, Adana, Hatay, Diyarbakır ve Siirt illerinde 1 aylık sıkıyönetim ilan edildi.

27 Nisan 1971: Dev-Genç, Doğu Kültür Ocakları ve Ülkü Ocakları kapatıldı.

3 Mayıs 1971: Ziraat Bankası İstanbul Unkapanı Şubesi'ni soymak isteyen hırsızlar, banka koruma görevlisini öldürdüler

17 Mayıs 1971: İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Ephraim Elrom kaçırıldı.

21 Mayıs 1971: Anayasa Mahkemesi, Necmettin Erbakan'ın kurduğu ve Genel Başkanlığı'nı yaptığı Milli Nizam Partisi hakkında kapatma kararı verdi.

21 Mayıs 1971: İzmir'de silahlı kişiler, güvenlik kuvvetleriyle silahlı çatışmaya girdiler. Ölü ve yaralılar var.

23 Mayıs 1971: İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı, İstanbul'da arama yapılması için kentte cumartesi gece yarısından pazar günü saat 15.00'e kadar sokağa çıkma yasağı koydu. 25.000 polis ve asker aramaya katıldı.

30 Mayıs 1971: İstanbul'da, Mahir Çayan ve ekibinin ellerinde rehin tuttukları Sibel Erkan, 51 saat sonra güvenlik kuvvetlerinin operasyonu sonucu kurtarıldı.

16 Temmuz 1971: Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının duruşması Altındağ Veteriner Okulu binası'nda Tuğgeneral Ali Elverdi başkanlığında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 nolu Mahkemesi'nde başladı.

23 Temmuz 1971: Sıkıyönetim 11 ilde 2 ay daha uzatıldı.

26 Temmuz 1971:
ODTÜ yeniden öğretime başladı.

27 Temmuz 1971: İzmir-Aydın yolunda Ziraat Bankası'na ait bir araç silahlı kişilerce soyularak 4.000.000 lira çalındı. Soyguncuların Dev-Genç ile ilişkisi olduğu belirlendi.

27 Ağustos 1971: 1961 Anayasası'nın değiştirilmesini öngören 430 imzalı teklif, 2'ye karşı 373 oyla kabul edildi.

19 Eylül 1971:
Türkiye Güzeli Filiz Vural Avrupa Güzeli seçildi.

23 Eylül 1971: 11 ilde sürdürülen sıkıyönetim 2 ay daha uzatıldı.

5 Ekim 1971: AP Genel İdare Kurulu bir bildiri yayınlayarak, hükümetin 'partiler üstü' vasfını kaybettiğini ileri sürerek 5 Bakanını Hükümetten çekti.

6 Ekim 1971: Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından açılışı yapılan, 6. Akdeniz Oyunları İzmir'de başladı.

9 Ekim 1971: Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının duruşması son erdi. Deniz Gezmiş ve arkadaşları TCK'nin 146. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı.

14 Ekim 1971: Cumhurbaşkanı Sunay, İran'ın 2500. kuruluş yıldönümü törenleri için İran'a gitti.

5 Kasım 1971: AP Merkez Temsilciler Meclisi, 5 Ekim kararını (Kabine'den 5 AP'li bakanın geri çekilmesi) geri aldılar.

16 Kasım 1971: Deniz Gezmiş Sivas'ın Gemerek ilçesinde yakalandı ve Kayseri'ye getirildi. Buradan Ankara'ya götürüldü ve zamanının İçişleri Bakanı Haldun Menteşoğlu'nun makamına götürüldü.

25 Kasım 1971: 11 ilde devam eden sıkıyönetim 2 ay daha uzatıldı.

29 Kasım 1971: Maltepe 2. Zırhlı Tugay Askeri Hapishanesi'nde tutuklu bulunan 5 kişi kaçtı.

3 Aralık 1971: 11 Bakan, reformların yapılmasının olanağı kalmadığı gerekçesiyle toplu olarak istifa ettiler. Bunun üzerine, Nihat Erim istifasını Cumhurbaşkanı'na sundu.

5 Aralık 1971: Nihat Erim tekrar Hükümeti kurmakla görevlendirildi.

11 Aralık 1971: Nihat Erim 2. Kabinesini kurdu.

10 Ocak 1972: Askeri Yargıtay, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkındaki ölüm cezalarını onayladı.

23 Ocak 1972: İstanbul'da, 03.00 ile 18.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı konarak, kent genelinde 512.000 ev arandı.

24 Ocak 1972: İnönü, TBMM'de ve idamlar hakkında konuştu: "Siyasi suçlar için idam olmaması fikrindeyim, bunu kaldıralım. Dünyada memleketler var ki idam cezasını büsbütün kaldırmışlardır."

24 Şubat 1972: 229 sanıklı Dev-Genç davasına, Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi'nde başlandı.

8 Mart 1972: Eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in büyük oğlu, DP Genel Başkanı Yüksel Menderes Ankara'da intihar etti.

10 Mart 1972: TBMM, 09 Ekim 1971'de idama mahkum edilen 17 kişiden, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın cezalarını onayladı.

11 Kasım 1972: 29 Kasım 1971'de Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçan 5 mahkuma yardım ettikleri gerekçesiyle, 57 subay ve 11 astsubay ordudan ihraç edildi.

13 Mart 1972: Ankara'da saat 00.30 ile 04.00 arasında sokağa çıkma yasağı kondu.

23 Mart 1972
: Cumhurbaşkanı Sunay, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın cezalarını onayladı.

27 Mart 1972: Ünye?deki Radar Üssü'nde görevli iki İngiliz ve bir Kanadalı Teknisyen kaçırıldı. Kaçıranlar, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın cezalarının kaldırılmasını istediler. Niksar'ın Kızıldere köyünde, güvenlik kuvvetleri tarafından sarılan eylemciler teknisyenleri öldürdüler.

30 Mart 1972: Kızıldere?de Mahir Çayan ve arkadaşları çatışmada öldürüldü. Ertuğrul Kürkçü çatışmadan sağ kurtuldu.

30 Mart 1972: İzmir Sıkıyönetim Komutanlığı, 01-04 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı koydu.

17 Nisan 1972: Başbakan Nihat Erim istifa etti.

22 Nisan 1972: CHP İnönücüler ve Ecevitçiler olarak ikiye bölündü.

29 Nisan 1972: Cumhurbaşkanı Sunay, Kabineyi Kurmakla Kontenjan Senatörü Suat Hayri Ürgüplü'yü görevlendirdi. Ürgüplü, daha sonra görevi Cumhurbaşkanı'na iade etti.

3 Mayıs 1972
: İçinde İsmet İnönü'nün oğlu Erdal İnönü'nün de bulunduğu THY'ye ait 'Boğaziçi' isimli yolcu uçağı, 4 silahlı anarşist tarafından Bulgaristan'ın başkenti Sofya'ya kaçırıldı. 67 yolcu ve mürettebat 28 saat sonra serbest bırakıldı. Bulgaristan, hava korsanlarına iltica hakkı verdi.

4 Mayıs 1972: Jandarma Genel Komutanı Org. Kemalettin Eken'e Ankara'da suikast düzenlendi. Eken kurtuldu.

6 Mayıs 1972: Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde idam edildiler (2).

Kaynak: Çeşitli web siteleri ve almanaklar.

Etiketler: , , , , , , ,

ktunnel sexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsexsex